Egészségfejlesztés a tudatosság jegyében

Minden nap (a mai nap is) új lehetőséget nyújt arra, hogy tegyünk valami előremutatót a testi és lelki egészségünkért.

Életünk különböző szakaszaiban gyakran felmerül, hogy változtatni kellene az életmódunkon, szemléletünkön, bizonyos viselkedésmintázatainkon. Gyakori jelenség azonban, hogy a kezdeti lendület egy idő után alábbhagy, és nem sikerül valódi, tartós eredményt elérni. Gondoljunk például a sok be nem tartott újévi fogadalomra, a sikertelen testsúlycsökkentési kísérletekre vagy akár a saját magunk számára biztosított rendszeres „én-idő” megtartásának nehézségeire. Ezek a kudarcok csalódással,  bűntudattal, alkalmatlanság érzésével, az önbecsülésünk sérülésével is járhatnak, azaz előfordulhat, hogy a kiindulási helyzetnél is rosszabb állapotba kerülünk. Ennek megelőzése céljából érdemes néhány kérdést alaposan és őszintén átgondolni magunkban.

  •  Fontos, hogy tisztázzuk, konkrétan mit szeretnénk megváltoztatni, elérni és miért? 
  • Mi akarjuk a változást, vagy esetleg mások várják el tőlünk? 
  • Ha nem sikerül elérni a kitűzött célt, az milyen következményekkel járhat?
  • Képesek vagyunk-e bízni a sikerünkben, reálisak-e célkitűzéseink? 
  • Ha eredményesek leszünk, az milyen előnyökkel és esetleg milyen hátrányokkal járhat? 
  • Milyen nehézségekre számíthatunk a célkitűzéseink megvalósítása során? 
  • Milyen értékeket jelent számunkra a változás és hogyan tudjuk megerősíteni az elköteleződésünket ezek mellett?

Érdemes tehát előre elképzelni a vágyott eredmény megvalósulását, átgondolni annak egyes állomásait és a lehetséges következményeit.

  • Felkészülhetünk egyes előre látható, várhatóan felmerülő akadályokra, nehézségekre.
  • Átgondolhatjuk, hogy korábban miért nem sikerült az  elhatározásainkat véghezvinni, miért adtunk fel, hol akadtunk el? Most hogyan tudnánkezeket kivédeni? Miben érezzük  erősebbnek, hatékonyabbnak magunkat? 
  • Gondoljuk át milyen eszközök, technikák és módszerek segíthetnek a nehézebb időszakokban. Ezekről tájékozódhatunk az interneten elérhető hiteles forrásokból, szakirodalmakból, valamint szakemberek segítségét is igénybe vehetjük. 
  • Beszélhetünk a terveinkről családtagjainknak, barátainknak, akár közösen is belefoghatunk valamilyen "egészségfejlesztő projektbe". Támogathatjuk egymást új ötletekkel és biztatással. 

Van, akinek az segít, ha konkrét, kidolgozott módszereket vehet át és van, aki inkább csak kiindulási alapként használja mások tanácsát és ötletét. Ezeket továbbgondolva a saját igényei mentén alakít ki olyan módszert, ami illeszkedik az életviteléhez, a személyiségéhez, amit jobban a magáénak érez és  hatékonyabban tud alkalmazni.

Ha elindultunk a változás, változtatás útján érdemes figyelni magunkat, hogy milyen érzés a cél felé haladni. 

Legyünk büszkék magunkra, az erőfeszítéseinkre és örüljünk minden apró, előremutató részeredménynek. Örülhetünk például egy olyan napnak, amikor jobb volt az erőnlétünk, a hangulatunk, a közérzetünk. Sikeresek voltunk a munkánkban, az iskolában, vagy a társas kapcsolatainkban. Jobb lett valamilyen egészségi állapotunkra vonatkozó vizsgálati eredményünk. Többet mozogtunk, kipróbáltunk és ízlett egy-egy diétás étel, néhány kilogrammal kevesebb lett a testsúlyunk vagy éppen hosszabb ideje tartózkodtunk valamilyen rossz szokásunktól, káros szenvedélyünktől.  

Az élményeink tudatosításával megtapasztalhatjuk, hogy a felmerülő nehézségek ellenére, azokkal együtt is képesek vagyunk az értéket jelentő célkitűzéseink felé haladni.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Önbizalom, önbecsülés, "énerő"

A tudatos jelenlétről