A "Hogy vagy?" ereje




Szeretteinknek, ismerőseinknek gyakran feltesszük ezt az egyszerű és rövid kérdést: "Hogy vagy?" 

Ideális esetben valódi érdeklődés van bennünk, azaz tényleg kíváncsiak vagyunk arra, hogy van, milyen a hangulata, mi foglalkoztatja, hogy érzi magát. Érzünk magunkban annyi belső fedezetet, energiát, hogy elbírjuk a válaszát. Nem ítélkezünk felette és nem akarjuk meggyőzni arról, hogy (szerintünk) hogyan kellene lennie, azaz elfogadóak vagyunk vele szemben. 

Ezt a nagyon egyszerű kérdést önmagunknak is feltehetjük. Akár naponta többször is megkérdezhetjük magunktól: hogy vagyunk éppen? Érdemes ezt azzal az elhatározással végig vinni, hogy igyekszünk őszintén válaszolni, és elbírjuk, elfogadjuk a saját aktuális állapotunkra vonatkozó válaszunkat. 

Az elárasztó negatív belső élmények jelentkezésekor, különösen érdemes egy kis időt szánni arra, hogy megfigyeljük mi zajlik éppen bennünk. 

  • Mitől érezzük frusztráltnak magunkat? 
  • Milyen gondolataink, milyen testérzeteink vannak? 
  • Milyen érzések kavarognak bennünk?

Az érzéseink tudatosításával eljuthatunk a mögöttük húzódó - ki nem elégített - alapvető emberi igényeinkhez, szükségleteinkhez.

Szondy Máté: Tudatos változás Hogyan formáljuk át önmagunkat és szokásainkat a mindfulness segítségével? című könyvében így fogalmaz:

"A sématerápia szerint öt univerzális emberi szükséglet létezik - és ezek gyerekkorunktól kezdve végigkísérnek az életünkön.

1. Biztonságos kötődésre, biztonságra,  stabilitásra, gondoskodásra és elfogadásra való igény

2. Autonómiára és kompetenciára való igény

3. A jogos igények és érzelmek kifejezésére való igény

4. A spontaneitásra és játékra való igény

5. A reális keretekre és az önkontroll elsajátítására való igény." 

A mindfulness szemléletmódja sokat segíthet abban, hogy képessé váljunk a saját belső élményeink ítélkezésmentes megfigyelésére. Az önmagunk felé tanúsított nyitott, érdeklődés segíti az érzelmeink és a szükségleteink tudatosítását, elfogadását. Idővel képessé válhatunk arra is, hogy - ha szükségét érezzük - a régi berögzült reagálási módok helyett, hatékonyabb, számunkra kedvezőbb viszonyulással forduljunk a problémás helyzetek, a felmerülő nehézségeink felé. Ez utóbbit segíti egy szintén egyszerű és jó szándékú kérdés önmagunkhoz: "Mit tehetnék most egy kicsit másként?"

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Önbizalom, önbecsülés, "énerő"

A tudatos jelenlétről

Egészségfejlesztés a tudatosság jegyében