Táplálékallergia a családban
Sajnos a
táplálékallergiáról is elmondható, hogy napjainkban egyre gyakoribb, egyre több
családot érint, főként a gyerekeket. Befolyással van az életmódra, egészségi
állapotra valamint a pszichés vonatkozásait sem szabad figyelmen kívül hagyni.
Nálunk a nagyobbik
lányomnál merült fel már egészen pici korától fogva a tej- és tojásfehérje
érzékenység, amihez néhány év után - pár éves időtartamra - a szója érzékenység
is társult. Sok év tapasztalata alapján azt merem mondani, hogy egészen jól sikerült
alkalmazkodnunk ehhez a helyzethez. Ahogy teltek az évek egyre több információhoz
jutottunk, folyamatosan bővült a diétás ételek, alapanyagok kínálata az
üzletekben, sőt az éttermekben is tudnak erre figyelni, ha jelezzük az
igényeinket. Így hát bátran kijelenthetem, hogy nem kell nagyon elkeseredni, ha
táplálékallergiás lesz valamelyik családtagunk, mert egyrészt idővel elmúlhat –
még az erős tüneteket okozó típusok is –, másrészt ma már széles körben
hozzáférhetőek és könnyen megtanulhatóak a különböző diétáknak megfelelő konyhatechnikai
eljárások. Finom és változatos ételek készíthetők az egyes diéták keretein
belül is. Én nem vagyok egy konyhatündér, nem tudok és sajnos nem is igazán
szeretek főzni, a változatosság pedig különösen nehezen megy, ennek ellenére
sikerült a lányokat „hiányállapot” kialakulása nélkül felnevelni, és sikerült –
úgy ahogy – alkalmazkodni a különböző étkezési szükségleteikhez és igényükhöz. Ez
alapján bízom abban, hogy a kisfiunknak sem lesz ennél rosszabb helyzete. :-)
Nálunk a sok
megszorítás ellenére nagyon pozitív hozadéka volt a táplálékallergiához való
alkalmazkodásnak, hogy a gyerekek saját elhatározásukból elfogadják az
egészséges táplálkozás és életmód fontosságát. Azért persze ők is esznek
chipset, gyors éttermi kaját és mindenfélét, ami nem túl egészséges, ha éppen
megkívánják. :-)
Ugyanakkor szívesen esznek müzlit, zabpelyhet, zöldséget, gyümölcsöt. A zöld
teát, és egyéb gyógynövényes teákat ízesítés nélkül isszák, a főzéshez pedig már
alig használunk kristálycukrot és lisztet.
A lelki vonatkozások köréből
azt emelném ki, hogy ha táplálék allergiával kerül szembe az ember,
természetes, hogy először kicsit megijed, és a lemondás nehézségei dominálnak
kezdetben. Sorra derülnek ki az addig fogyasztott élelmiszerekről, hogy ezt
sem, azt sem lehet ezután enni. Ha kisgyerekről van szó, még nehezebb lehet, hiszen
ő még nem érti, miért nem eheti meg azt a csokit, sütit, kiflit, stb., amit
eddig, miért nem eheti ugyanazt a bölcsiben, oviban, mint a társai, vagy otthon,
mint a testvére.
A gyerekeknek és legtöbbször
a felnőtteknek sem jó megélni, ha „különcnek számítanak”. Különösen nem jó
megélni a szánakozást, a sajnálkozást. A „jajj, te szegény, akkor ezt sem
eheted, meg azt sem…” típusú megjegyzések nem esnek jól. Nem jó az sem, ha például
vendégségben vagy játszótéren kínálgatják a táplálékallergiás kisgyereknek a sütit,
csokit vagy kekszet, amit nem ehet, és ha egyszerűen azt mondja, hogy köszönöm
nem kérek, akkor még jön egy kis tukmálás, hogy: „vegyél csak finom”, és ha
elmondja, hogy ő ilyet nem ehet, akkor megint a sajnálkozás, és a kérdések,
hogy „akkor mit ehetsz egyáltalán? …stb.
A közvetlen környezet úgy
tud segíteni, ha minden különösebb felhajtás nélkül próbál alkalmazkodni a
gyerek, vagy a felnőtt diétájához és nem a megvonásokra koncentrálnak, hanem
arra, hogy mit és hogyan lehet enni, mit mivel lehet helyettesíteni, és örülni
egy-egy új receptnek, ötletnek.
Én korábban nem nagyon
foglalkoztam az ételek összetevőivel, fel sem tűnt, hogy egy felvágottban,
kekszben mi minden van. Viszont miután figyelni kellett erre, sokkal tudatosabbak
lettünk az étkezés terén. Kezdetben inkább csak bioboltokban tudtunk tojás,
szója és tejmentes süteményeket, a tej helyettesítésére szolgáló italokat (pl.
: rizstej) venni, így a kislányommal nagyon büszkék voltunk arra, hogy amit eszik,
az nagyon egészséges. Nem azt éltük meg folyton, hogy milyen nehéz a diétát
betartani, hanem örültünk annak, ha találtunk valami újdonságot, ami ízlett
neki és még egészséges is volt. Nagyon jól esett és jól esik ma is a nagymamák,
a sógornőm és a barátnőim figyelmessége is, akik tojás nélkül is nagyon finom
palacsintát, tortát, süteményeket, stb… sütnek a mai napig is. Akik kérés
nélkül, mindig figyelnek arra, hogy ha náluk vagyunk legyen Petrának való finomság
is. Sokszor volt és van olyan, hogy a szülinapokat két tortával ünnepeljük pl: fagyiból
és sok gyümölcsből készült tortával és egy hagyományos cukrászdai tortával,
hogy mindenkinek jó legyen. :-) Szóval nyugodtan állíthatjuk, hogy nem
olyan rossz ez…
Megjegyzések
Megjegyzés küldése