A mosoly erejéről



                      „A mosolyban egymásra találunk nyelvek, kasztok, pártok felett.”
                                                                                                                          Antoine de Saint-Exupéry

A mai bejegyzésem témájául a mosolyt választottam, mert a családom és a barátaim támogatásán túl, talán a mosoly erejét tartom az egyik legjobb segítő társamnak és örömforrásnak. Úgy gondolom, hogy nincs az életnek olyan területe, ahol ne esne jól, ne tudna segíteni vagy akár egy kínos helyzetet megmenteni egy időben érkező mosoly. Az emberi kapcsolatok számomra elképzelhetetlenek mosoly nélkül, de tapasztalataim szerint nagy segítséget jelenthet a munkahelyen, a hivatali ügyek intézése során, az iskolai életben, az egészségügyi ellátásban és még számos más helyen.

A pszichológia is sokat foglalkozik a mosoly lélektani hátterével és hatásaival. Tringer László A gyógyító beszélgetés című könyvében azt írja a mosolyról, hogy olyan belső érzelmi állapotot tükröz, amely a szorongással ellentétes, úgynevezett ellentett reakció, amelynek kifejezett promotív ereje van. Viszont mosolyra késztet, hiszen, ha ránk mosolyognak, szinte lehetetlen nem vissza mosolyogni. A viszont mosoly jellegéből következtetni lehet a társunk, beszélgető partnerünk, terápiás kapcsolatban pedig a kliens érzelmi állapotára, arra, hogy van-e elég belső fedezete a mosolyának. A természetes mosoly megjelenése azt jelzi, hogy viszonylag nyugodt lelkiállapotban van a partnerünk, míg a mosoly elmaradása, erőltetett, esetleg torz jellege lehangoltságra, belső feszültségre, erős szorongásra utalhat.

Hogy ki mennyit mosolyog, részben adottság kérdése, a személyiség egyik jellemzője, de kis odafigyeléssel a gyakoriság jól fejleszthető. Ha pedig a mosoly még nyitottságot, érdeklődést, elfogadó attitűdöt sugalló tekintettel is társul, a kedvező fogadtatás garantáltan nem marad el.
A Szörny Rt. című mesében a szörnyecskék gyereksikolyokat gyűjtenek, mert abból fedezik a városuk energia ellátását, azonban később rájönnek, hogy a nevetésnek tízszer nagyobb ereje van. Szerintem a mindennapi életben is lehet és érdemes nevetést és mosolyokat "gyűjteni". Megfigyelhetjük, hogy milyen jól esik, ha a mosolygunk, és azt viszonozzák is. Ha a sok mosoly nem is fedezi a városunk vagy a falunk energiaszükségletét :) , a saját lelkiállapotunkat biztos, hogy javítani fogja. Segíti az emberi kapcsolataink kedvező alakítását, megkönnyítheti a munkánkat, a mindennapi ügyintézést, oldja a szorongást, a belső feszültséget.

Sok mosolyt kívánok mindenkinek! :)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Önbizalom, önbecsülés, "énerő"

A tudatos jelenlétről

Egészségfejlesztés a tudatosság jegyében