A karácsonyi készülődésről



Sokszor halljuk családtagjainktól, barátainktól, munkatársainktól, hogy nincs karácsonyi hangulatuk, olyan sok dolguk van, hogy nincs idejük a készülődésre, stb… vagy éppen mi érezzük ugyanezt. Eközben pedig a médiából árad a karácsony és a hozzá társuló csillogás, a harmónia, a boldogság látszata. Van, akire ez inspirálóan hat, míg másoknál inkább a már egyébként is meglévő frusztrációt fokozza. 

Hogy ne generáljuk magunkban túl nagyra a feszültséget, egy pici időt szánjuk arra, hogy átgondoljuk mire is vágyunk tulajdonképpen. 

Az elmúlt években hogyan készültünk a karácsonyra, milyen karácsonyaink voltak? Mit szeretnénk ugyanúgy csinálni és mit lenne jó másként? Aztán gondoljunk arra, hol tart most az életünk, most milyen karácsonynak van realitása a jelenben? Milyen adventi készülődéssel lennénk elégedettek, mitől éreznénk kicsit jobban magunkat? 

Van, aki nem nagyon szereti a karácsonyt, ezt is tiszteletben kell tartani.

Teljesen természetes, hogy az advent idején is tennünk kell a napi dolgainkat. Ha éppen nagyobb változások zajlottak, vagy zajlanak az életünkben, akkor teljesíteni kell az ezekből adódó többlet feladatokat, vagy viselni kell a többlet terheket. Sokaknak ilyenkor a munkában vagy éppen a tanulmányaiban is felszaporodnak a kötelezettségei (pl.: év végi zárások, megkezdődik a vizsgaidőszak, stb…). Éppen ezért szinte biztos, hogy nem tudjuk az adventi időszak egészét „karácsonyi hangulatban” tölteni. 

Mindenkinek van lehetősége viszont egy picit megállni, meginni egy finom fűszeres teát, egy kis forralt bort, vagy egy meleg kakaót. Ugyanúgy, ahogy máskor, most is ki tudjuk kicsit takarítani a lakást, aki szereti fel is díszíti karácsonyi dekorációval, hiszen valójában mindenki tudja, hogy nem attól lesz szép a karácsony, ha csillog-villog minden a tisztaságtól. A fárasztó, sietős hétköznapok estéin is meggyújthatunk egy gyertyát és néhány percre leülhetünk mellé, hogy egy picit átadjuk magunkat a gondolatainknak, tervezgethetünk, hangolódhatunk a karácsonyra, a nyugalomra, vagy arra, amire éppen vágyunk. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Önbizalom, önbecsülés, "énerő"

A tudatos jelenlétről

Egészségfejlesztés a tudatosság jegyében