A szavak (bántalmazó) ereje

Sokunk számára ismerős lehet az élmény, amikor egy-egy szituációban vagy beszélgetés során valakitől olyan mondatokat vagy szavakat hallunk, amelyek még sokáig visszacsengenek. Ezek a "velünk maradt szavak" gyakran eszünkbe jutnak, akkor is, ha a kimondójuk valójában nem szánta igazán hangsúlyosnak. Lehetnek érzelmileg semlegesek, járhatnak kellemes érzésekkel, de lehetnek olyanok, amelyek nagyon érzékenyen érintettek; megbántódást, fájdalmat vagy akár a megalázottság, megszégyenítettség érzését keltették. Különösen így van ez a gyerekeknél, akik nagyon fogékonyak a hozzájuk közel álló felnőttek viselkedésére. Hiszen a környezetükben élő felnőttek - elsősorban természetesen a szülők - jelentik számukra a követendő példát. Nekik szeretnének megfelelni, tőlük várják a biztatást, a megerősítést a helyes viselkedésre, ahogy tőlük kapják a bírálatot is, ha olyat tesznek vagy mondanak, ami nem helyén való.

A szülőknek természetesen a törvényes keretek között joguk van meghatározni milyen elvek szerint nevelik a gyerekeiket, de sajnos sokan nincsenek azzal tisztában, hogy egy-egy sértő, lekicsinylő szónak milyen káros hatása lehet a gyermek - még igencsak képlékeny, alakulóban lévő - önbizalmára, önbecsülésére. 

Egy-egy megalázó szó nagyon "bele tud égni" a felnőtt ember lelkébe is, a kis gyermekekben pedig méginkább maradandó nyomot hagyhat. Az pedig különösen veszélyes lehet a gyermek lelki fejlődésére, ha gyakran kap bántó megjegyzéseket a számára fontos felnőttektől.

Bántó szavak a társas kapcsolatokban

Elhúzódó konfliktusokban, megoldatlan kapcsolati problémák esetén gyakori jelenség, hogy az átélt tehetetlenség következtében egymást sértegetik az érintett felek, amivel újabb és újabb kölcsönös fájdalmakat okoznak egymásnak. Ilyen esetekben érdemesebb lehet elismerni, hogy pillanatnyilag nem látjuk a nehéz helyzetből kivezető utat, ahelyett, hogy tovább mélyítenénk a konfliktust.

A szavaknak a hozzájuk társuló érzelmek által lesz olyan ereje, amely befolyásolni képes az érintett személy pszichés állapotát. Nagyon hasznos lehet ezért, ha időnként szánunk egy kis időt arra, hogy a társunk szemszögéből is átgondoljuk az adott problémát, ha gondolkodunk kicsit azon, vajon a szavaink, a viselkedésünk hogyan hat, milyen érzéseket kelt a másik félben. Így még időben kérhetünk bocsánatot, könnyebben megelőzhetjük a kapcsolati konfliktusok mélyülését, kisebb lesz az esélye, hogy igazán megbántsuk bárkit is.










Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Önbizalom, önbecsülés, "énerő"

A tudatos jelenlétről

Egészségfejlesztés a tudatosság jegyében